SEFA TAŞKIN, ‘LUVİYA’YI ANLATTI - 25 Mayıs 2018

SEFA TAŞKIN, ‘LUVİYA’YI ANLATTI

Foça Kitap Kulübü’nün davetlisi olarak Foça’ya gelen Yazar Sefa Taşkın, ‘‘Luviya’ - Batı Anadolu ve Ege'nin İ.Ö. 2.Binyıl Tarihine Yeni Bir Bakış’’isimli kitabını ve yazılış hikâyesini anlattı.

İnşaat Mühendisi, Siyasetçi, Çevreci, Yazar ve Bergama geçmiş dönem Belediye Başkanı Sefa Taşkın’ın sunumuna çok sayıda arkeoloji meraklısı okur katıldı.

Foça Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinlikte Sefa Taşkın, Yunanlılar’dan önce Ege’de kimler yaşıyordu sorusuna yanıt aramak üzere, Ege’nin bilinmeyen tarihi ve Anadolu’nun ve Ege’nin gizemli halkı Luviler üzerine bir sunum yaptı.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, ‘‘Arkeoloji kitapları ile bölgemiz, yakın çevremiz hakkında önemli bilgi ve ayrıntıları bizlere aktaran Sayın Sefa Taşkın’a ilçemizde gerçekleştirdiği sunum dolayısıyla çok teşekkür ediyoruz’’dedi.

‘Luviya’ kitabı hakkında

Son yıllarda yapılan tarih, arkeolojik ve dil bilim çalışmaları ve yeni bulgular, bıraktıkları kültürel izler hala güçlü bir şekilde yaşayan Anadolu’nun sessiz ve gizemli insanları Luviler’e daha çok ilgiyle bakmamızı zorluyor.

Büyük bir erk’e sahip olmadan yüzyıllarca varlığını ve kültürünü korumuş bu görkemli Anadolu halkının bıraktığı kültürel mirasının günümüz Anadolu insanının, dilinin, coğrafyasının, inancının şekillenmesinde çok önemli bir rolü olduğu görülüyor.

3500 yıl öncesinin, İ.Ö.2.binyıl çivi yazılı tabletleri bu insanların yaşadığı ülkeye Luviya diyor. Luviya neredeyse Anadolu’nun önemli bir kısmını kaplıyor.

Eldeki veriler; Batı Anadolu ve çevresinin bu bölgelerden biri belki kendisi olduğunu, bu bağlamda Batı Anadolu’da yaygın bir biçimde Luvice konuşan toplulukların ve akrabalarının varlığını açıkça gösteriyor. Luvi kültürü ve Luviya izleri hala aramızda yaşıyor!

Batı Anadolu’dan başlıyoruz. Haydi arayalım!

(Tanıtım bülteninden)