ENGELSİZ HAYAT İÇİN SEMİNER - 2 Aralık 2015

ENGELSİZ HAYAT İÇİN SEMİNER

Foça’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında ‘Engelsiz Hayat’ konulu seminer düzenlendi.
Foça İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, Foça Belediyesi ve Foça Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinlikte, engellilerin günlük hayat içinde yaşadıkları zorluklar dile getirilerek gözler önüne serildi.
Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve Halk Eğitim Merkezi Eğitmeni tarafından işaret dili ile de anlatılan ‘Engelsiz Hayat’ konulu seminere, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, bürokratlar, öğrenci ve öğretmenler katıldı.
Ülkemizde yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaşımızın olduğunu belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, “Düşünmeli ve empati yaratmalıyız; Bir kez  olsun tekerlekli sandalyede oturup koşmayı denemeli veya  gözlerimizi  bağlayıp evladımızı görmeyi denemeli, kollarımızı bağlayıp birinin bize yemek yedirmesini, su içirmesini beklemeli, hiç konuşmayıp şarkılar söylemeyi istemeliyiz, yani ruhumuzla ve bedenimizle engellinin durumunu yaşamalıyız. Göreceğiz ki yaşam o kadar da kolay değil. Üzerimize düşen yaşamı birlikte elimizi uzatıp el ele paylaşmalıyız. Foça Belediyesi olarak tüm gücümüzle engelli vatandaşlarımıza destek olup yaşamlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Kırmızı Bayraklı kent olma yolunda epeyce ilerledik. Ama yeterli bulmuyoruz, daha da çalışacağız. Engelli vatandaşlarımızın önündeki engellerin kaldırılması, kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yaşama sevincinin arttırılması umuduyla, ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hep birlikte el ele sağlıklı günler dilerim” dedi.
Her sağlıklı insanın potansiyel bir engelli olduğunu dile getiren Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge ise konuşmasında, “Sabah kalktığımız da günü nasıl tamamlayacağımızı bilemiyoruz. Onun için her işlemimizde, her hareketimizde empati kurarak engelli kardeşlerimizi, vatandaşlarımızı da dikkate alarak hareket etme zorunluluğundayız” dedi.
Foça Kaymakamı Ulugölge, “Bir engellinin istediği çok fazla bir şey yok. Küçük dokunuşlarla onların mutluluğuna ortak olabiliriz. Herkes evinin önünü temiz tutarsa mahalle temiz olur sözünden hareketle, ilçemizdeki engellilerin yaşam standartlarını yükseltmek, onlara daha az engel çıkartmak için gerek belediyemiz, gerek diğer kurumlarımız el birliği ile çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl 9 Eylül Üniversitesi ile Kırmızı Bayrak konusunda ciddi çalışmalar yaptık. İlçemiz ile ilgili çok güzel projeler oluşturuldu. Yakında bu projeleri hayata geçireceğiz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından engelli vatandaşların yaşamları boyunca karşılaştıkları zorluklar anlatılarak, engellerin ortadan kaldırılması gerektiği vurgulandı.