Haberler

FOÇA YEMEK KÜLTÜRÜ, ARAŞTIRMA VE EĞİTİM MUTFAĞI’YLA YAYGINLAŞACAK - 6 Mayıs 2016

‘Foça Araştırma ve Eğitim Mutfağı’nda, Foça’ya özgü yemekler konusunda akademik çalışmalar yapılacak…

FOÇA YEMEK KÜLTÜRÜ, ARAŞTIRMA VE EĞİTİM MUTFAĞI’YLA YAYGINLAŞACAK

Foça Belediyesi ve Slow Food Foça Zeytindalı işbirliği ile hazırlanan, ‘Foça Araştırma ve Eğitim Mutfağı’nın açılışına; Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen, Slow Food üyeleri, gönüllüleri ve üreticileri katıldı.

‘Foça Araştırma ve Eğitim Mutfağı’nda, genç nesillere, yerli ve yabancı turistlere Foça’nın yemek kültürü hakkında bilgiler verilecek. Yöresel yemek tarifleri, mutfak ekipmanları ile test edilerek yazılı kaynaklara aktarılacak. Kalite ve lezzet testleri, tadımlar ve sunumlar yapılacak. Bilimsel araştırma ve tanıtım etkinlikleri gerçekleştirilecek. Bir turizm unsuru olarak gastronomi çalışmaları yapılacak.

Uluslararası Slow Food Örgütü’nün isteği doğrultusunda ‘Foça Araştırma ve Eğitim Mutfağı’ projesini hedef tayin edip hayata geçirdiklerini belirten Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen; “Üyelerimiz ve üreticilerimiz, Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı, Foça Belediye Başkanımız Sayın Gökhan Demirağ, Foça Kaymakamımız Sayın Niyazi Ulugölge, İlçe Tarım Müdürlüğümüz, bu projeyi oluşturma aşamasında bize büyük destek verdi… ‘Yeryüzü Pazarı’mızda ve ‘Foça Araştırma ve Eğitim Mutfağı’mızda; daha iyi ürünü nasıl elde edebiliriz? sorusuna yanıtlar bulmak ve ‘iyi ürün, temiz gıda ve daha adil bir yaratım’ ilkesi doğrultusunda, Foça yemeklerini araştırmak için çalışacağız… Biyoçeşitliliği korumak amacındayız. Çevreyi kirletecek her türlü olumsuz girişime karşıyız… Bereketli olsun mutfağımız, Foça’yı çok seviyoruz, Foça için çok şeyler yapmak istiyoruz” dedi.

Foça’nın 5000 yıllık bir serüvene sahip olduğunu, geçmiş medeniyetlerin ve insanların Foça’nın değerlerini keşfederek, kendilerine miras olarak bıraktıklarını belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’da; “Slow Food Zeytindalı Birliği’nin, bu süreci başlatıp bizimle birlikte çalışması; yerelde kalkınmanın ne denli önemli olduğunun, çevrenin korunmasının öneminin gösterilmesi açısından çok değerlidir. Zeytindalı Birliğimiz, sadece başlamakla yetinmedi, hep araştırdı, gelişti; Türkiye’de ilk ‘Earth Market’ unvanını kazanma ve ‘Dünya 1.’si’ olma başarısını gösterdi. Bu, çok önemli bir sivil inisiyatif başarısıdır. Büyük şeyler yapmaya gerek yok, doğru şeyler yapmaya gerek var! Ve bunu da Foça bana göre çok doğru noktalarda yapıyor. Foça Zeytindalı’na ve Çevre Platformu’na gönül veren dostlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, bu tarihi mirası korumak için bizlerle birlikte yoğun bir çaba gösteriyor. Çıtamız çok yükseldi. Foça’mızı daha da yükseltmek için paydaşlarımızla birlikte, akademik anlamda da doğruları yapabilmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.