FOÇA BELEDİYE SPOR KULÜBÜ, BOCCİA TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDA, 4.’LÜK KAZANDI - 23 Mayıs 2016

‘Bedensel Engelliler Türkiye Boccia Şampiyonası’na katılan Foça Belediye Spor Kulübü, BC 3 çiftler kategorisinde 4.’lük kazandı…

FOÇA BELEDİYE SPOR KULÜBÜ, BOCCİA TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDA, 4.’LÜK KAZANDI

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından, 20-22 Mayıs tarihlerinde, Aksaray’da düzenlenen ‘Bedensel Engelliler Türkiye Boccia Şampiyonası’na, 19 ilden 76 sporcu katıldı.

Şampiyonaya, Foça Belediyesi Boccia Antrenörü Şebnem Sezer’in nezaretinde Veli Ortak ile katılan Foça Belediye Spor Kulübü, BC 3 çiftler kategorisinde 4. oldu.

Veli Ortak ve Şebnem Sezer’i mücadelelerinden ötürü kutlayan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, ‘Engelli kardeşlerimiz bizler için çok değerli. Onların mutlu olduğunu görmek bizleri de çok mutlu ediyor. Foça Belediyesi olarak, Boccia kursumuzu engelli kardeşlerimize pozitif güç vermek amacıyla düzenliyoruz. Boccia kursumuza katılan kardeşlerimiz, katıldıkları şampiyonalarda ilçemizi başarılarla temsil ediyorlar. Spor, engel tanımaz’ dedi.

Birbirinden zevkli ve çekişmeli müsabakaların yaşandığı ‘Bedensel Engelliler Türkiye Boccia Şampiyonası’nın ardından dereceye giren sporculara, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkan Vekili İlhami Kılınçkaya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cüneyt Alkan, Bedensel Engelliler İl Temsilcisi Hamdi Turan, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu As Başkan Selim Özen ve şube müdürleri tarafından kupa ve madalya verildi.  Ayrıca, dereceye giremeyen turnuvaya katılan tüm sporcu ve antrenörlere de katılım madalyası verildi.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından paralimpik boccia sporunun ülkemizde gelişimi doğrultusunda şampiyona öncesi Aksaray’da iki gün boyunca ABD’li üç eğitmen Mark Floraswick, Johnson Harold ve Dianne Fowler tarafından antrenör ve hakem eğitimi verildi.

Şampiyonada dereceye girenler takım ve sporcular şöyle;
Ferdi:
BC 1 klasmanı: 1. Fatih Akkan, 2. Birhan Erdal, 3. Şule Türkoğlu
BC 2 klasmanı: 1. Mustafa Özkan, 2. Öner Şen, 3. Furkan Kuzucular
BC 3 klasmanı: 1. Yaşar Çınar, 2. Yavuz Acar, 3. Göksel Pala
BC 4 klasmanı: 1. Salim Yalçın Kaya, 2. Rabia Nur Poyraz, 3. Fulya Vural
BC 5 klasmanı: 1. Erkan Koç, 2. Mustafa Demir, 3. Murat Yıldırım
Takım:
BC 1 klasmanı: 1. İzmir Büyükşehir Belediye Spor, 2. İzmir Gaziemir Spor, 3. Sivas Engelli Şekerspor
BC 3 klasmanı: 1. İzmir Büyükşehir Belediye Spor ve Kocaeli Spor, 2. Samsun Spor, 3. Kayseri Spor
BC 5 klasmanı: 1. Sivas Gençlik Spor, 2. Sivas Engelli Şeker Spor

Boccia nedir, nasıl oynanır ?

Boccia oyunu, özellikle son yıllarda popüleritesini arttırmış durumdadır. Boccia, bedensel engellileri spor yapmaya teşvik etmesi açısından çok faydalıdır. Boccia, 1984 New York Paralimpik Oyunları’nda tanıtılmıştır. Olimpiyatlarda “paralimpik oyunlar” adı altında yer almaktadır.

Boccia oyununda amaç, topu en uygun alana göndermek ve rakibin topunu saf dışı bırakmaktır. Oyunun hemen başlangıcında, küçük bir top, oyun alanının herhangi bir bölgesine atılır. Bu topun gittiği bölge, oyun içinde atılması gereken topların gitmesi gereken bölge özelliğini taşımaktadır. Oyun içerisinde pek çok strateji uygulanmaktadır.

Top, istenilen bir biçimde elden çıkartılabilmektedir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Toplar, sporcunun stiline göre, falsolu, düz, yerden ve havadan bir şekilde oyun alanına gönderilebilmektedir. Toplar, hakem tarafından hedef topuna olan yakınlıklarına göre puanlandırılır.

Bireysel Boccia, dört raunt olarak kişi başına altı topla oynanırken; takım Boccia, altı raunt olarak kişi başına iki topla oynanır. Oyunda, başka türlü bir şekilde katılma olanağı olmayan sporcular için özel olarak imal edilmiş yardımcı aletlerin kullanılmasına izin verilmektedir.