FOÇA’NIN KARA TAŞINA, ATAOL BEHRAMOĞLU’DA BASTI - 8 Eylül 2016

Ataol Behramoğlu’nun kaleme aldığı ‘Foça Dörtlükleri’ isimli şiir kitabının tanıtımı, Foça Beşkapılar Kalesi’nde yapıldı…

FOÇA’NIN KARA TAŞINA, ATAOL BEHRAMOĞLU’DA BASTI

USTA ŞAİR, EN YENİ DİZELERİNİ FOÇA’YA ARMAĞAN ETTİ

Bir süredir, yaz aylarını Foça’da geçiren Usta Şair Ataol Behramoğlu'nun, ‘Foça Dörtlükleri’ isimli şiir kitabının tanıtım gecesi, Foça Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte yapıldı.

Geçtiğimiz yıl, 50’inci Sanat Yılı’nı kutlayan Ataol Behramoğlu’nun Foça konulu şiir kitabının tanıtımı için hazırlanan çok özel etkinliğe; sanat, siyaset ve gazetecilik camiasında çok sayıda ünlü isim katıldı.

‘Özlem ve Yaz, Foça Dörtlükleri’ isimli geceye, Gülsin Onay (Devlet Sanatçısı), Uğur Dündar, Gürcistan Başkonsolosu Makvala Kharebava, Dilek Türker, Sali Turan, Bilgin Gökberk, Cenap Tezel, Haluk Çetin ve Düş Gezginleri, onur konuğu olarak katıldı.

‘Foça Dörtlükleri’ kitabının tanıtım gecesinin sunumunu Gülsen Tuncer yaptı. Erhan Doğan ve Düş Gezginleri, Behramoğlu’nun şiirlerinden bestelenmiş eserler sundu. Müzisyen-Besteci Haluk Çetin, Ataol Behramoğlu şiirlerini gitarı ve sesiyle yorumladı. Foçalılar ve Foça Dostları, geceye katılan onur konuklarından ve kendi sesinden Ataol Behramoğlu şiirlerini dinleme mutluluğunu yaşadı.

Ataol Hoca, Foça’nın Kara Taşı’na bastı

Şair Ataol Behramoğlu ve onur konuklarına teşekkür çiçeği sunan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, ‘İzmir malum, Ege’nin değil artık Türkiye’mizin incisi,  Foça’da o incinin çiğ tanesi! Foça’mız, demokrasinin, özgürlüğün, sanatın, kültürün yaşam bulduğu özel bir kent oldu. Büyük şehrimizin de verdiği katkılarla her geçen gün adeta sanatın beşiği oluyoruz, ne mutlu Foça’mıza. Sanata ve sanatçıya her daim kapılarımız sonsuz açık. Birçok sanatçı, bilim insanı Foça’ya yerleşiyor. Bizler bu durumdan sevinç duyuyoruz. Sadece eserleri ülkemizde değil dünyada yankılar uyandıran, edebiyat dünyasının en önemli yazarı Ataol Behramoğlu’da Foça’ya yerleşti, onurumuz oldu. Foça’nın ünlü efsanesi vardır ‘Kara Taşına basan, Foça’dan ayrılamaz’. Ataol Hoca’da, Kara Taşımıza bastı ki;

KARATAŞ
Karataş’a bir kez ayak basan. Foça’dan ayrılamazmış derler. Foça’da sizi bırakmaz zaten Kalbinizle bastıysanız eğer… Mısralarını yazıp, Foça’mızdan ayrılamadı.

Bugün burada Sayın Ataol Behramoğlu’nun Foça için yazdığı ‘Foça Dörtlükleri’ni hep birlikte değerli konuklarımızdan dinleyeceğiz. Kalemine, düşüncene, emeğine, sevgine sağlık Ataol Behramoğlu. Siz değerli sanatçılar, sayın konuklarımız, bugün burada bu özel anları bizlerle paylaşıp bizleri gururlandırdınız. Bu gecenin gerçekleşmesine katkı koyan İzmir Büyükşehir Belediyemize ve Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu’na çok teşekkür ediyoruz’ dedi.

Yürekli bir aydın

‘Foça’da sabah’ isimli dörtlüğünü okuyan Onur Konuğu Uğur Dündar, ‘Ben Ataol Behramoğlu adını duyduğum anda çok heyecanlanıyorum. Çünkü o isim bana, ozan kişiliğinin, şair kişiliğinin yanı sıra, bir yurtseveri; Cumhuriyet’e ve Atatürk’e gönülden değer vermiş yürekli bir aydını çağrıştırır. Bu isim çok önemli. Ne mutlu bize ki, bir Ataol Behramoğlu’muz var. Onun için aramızda pek yaş farkı yok ama ben hep kendisine, ustalığı nedeniyle ağabey diye hitap ederim… Heyecan verici bir gece bu; çünkü şiir bizim toplumumuzda maalesef çok okunmaz ve birbirini seven gençler bile, duygularını dile getirirken nedense şiire çok az yer verirler. Ataol Ağabey’in bu gayreti, hele Foça gibi harikulade bir yöreyi, bakir bir cenneti anlattığı için siz Foçalılar adına ben de kendisine çok çok teşekkür ediyorum’dedi.

Ataol Behramoğlu - ‘Foça Dörtlükleri’

Toplumcu gerçekçi şiir ilkeleri ile şiirini yeni biçim ve tema arayışlarıyla besleyen ve bir süredir yaz aylarını Foça’da geçiren Ataol Behramoğlu, Foça için yazdığı şiirleri bir kitapta topladı.

Çeviri, edebiyat ve kültür üzerine yazdıkları ve antoloji çalışmaları ile yurt içi ve yurt dışında dikkat çeken Usta Şair Ataol Behramoğlu, ‘Foça Dörtlükleri’nin bütün dizelerinde duyumsanan bir yaşama sevinci atmosferinde, duygu, gözlem ve renk algımızı genişletip derinleştiriyor.

Egenin en güzel ilçelerinden biri olan Foça’yı şiirleri ile anlatan Ataol Behramoğlu’na ise desenleri ile Sali Turan Eşlik ediyor. Görsel sanatların büyüleyici dünyasını ‘Foça Dörtlükleri’ ile buluşturan Sali Turan, kitapta görsel bir şölen sunuyor.