ŞİİR SEVGİDİR - 22 Mart 2017

‘21 Mart Dünya Şiir Günü’ dolayısıyla Foça’da etkinlik düzenlendi…

ŞİİR SEVGİDİR

‘21 Mart Dünya Şiir Günü’ dolayısıyla, Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi’nin düzenlediği ‘Nazım Hikmet 115 Yaşında’; edebiyat etkinliği gerçekleştirildi.

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Belediye Meclis Üyeleri, ADD Foça Şubesi Başkanı Şeniz Ararat, Edebiyat Araştırmacısı-Yazar Dr. Efdal Sevinçli, Foça Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer ve 400 dolayında edebiyatsever katıldı.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, ‘Şiir, insan hayatını güzelleştiren bir öğedir. UNESCO tarafından ilan edilen ve 1999’dan beri 21 Mart’ta kutlanan ‘Dünya Şiir Günü’ dolayısıyla düzenlediğimiz etkinliğimiz; tüm dünyanın bildiği ve çok sevdiği Büyük Usta Nazım Hikmet’in 115. Yaş yıldönümüne vurgu yapması dolayısıyla büyük değer kazandı. ADD Foça Şubemize ve etkinlikte tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Foça, bir kültür ve sanat kenti olması noktasında ilerlemeye devam edecektir. Her türlü sanat etkinliğine destek vermeyi sürdüreceğiz’dedi.

Program, sözleri Nazım Hikmet’e, müziği Mesud Cemil Bey’e ait İnci Çayırlı’nın seslendirdiği ‘Kanatları Gümüş Yavru Bir Kuş’ isimli nihavent şarkının klibi ile başladı.

ADD Foça Şubesi Başkanı Şeniz Ararat, etkinliğin açış konuşmasını yaptı. Dünya Şiir Günü ve Büyük Şair Nazım Hikmet’in şiir düşüncesi hakkında bilgiler aktaran Ararat; ‘Dünyamızın üzerinde dolaşan kara bulutlara rağmen kendi gökyüzünde benzersiz tazeliğini, kuşatıcılığını ve birleştirici büyüsünü koruyan şiir; sevgidir, hissetmektir. Dünyaya başka gözlerle bakmak, insanların kalbine dokunmaktır’ dedi.

Edebiyat Araştırmacısı-Yazar Dr. Efdal Sevinçli, 21 Mart Dünya Şiir Günü 2017 Türkiye Bildirisi kapsamında, Egemen Berköz’ün ‘Şiir Doğru Söylüyor’ başlıklı şiir bildirisini sundu. Büyük Şair Nazım Hikmet’in 24 şiirinden oluşan retrospektif bir kolaj sunuldu. Fazıl Say’ın senfonik Nazım Hikmet Oratoryosundan klipler ve Nazım’ın şiirlerinden müzikler ve şiir-müzik geçişleri arasında Nazım Hikmet’in özet yaşam öyküsünü içeren bilgiler aktarıldı.

Emekli Edebiyat Öğretmeni Yılmaz Mızrak’ın tasarlayıp yönettiği ‘Nazım Hikmet 115 Yaşında’ adlı müzikli şiir dinletisinin ADD Foça Şubesi Şiir Korosu’nda; Ünal Atalay, Bedriye Demirci, Nusret Gül, Nuray Güzey, Yılmaz Mızrak, Levent Onan, Meral Şendil, Özlem Temizel, Mukaddes Yarba ve Gürsel Yarkent sesi ve müziği ile Sertaç Çekici sahne aldı. Bilgisayar ve sahne akışında Hakan Ararat ve Işık’ta Coşkun Dilme, programa katkı sağladı.