FOÇA’DA GAZİLER GÜNÜ TÖRENİ - 19 Eylül 2020

FOÇA’DA GAZİLER GÜNÜ TÖRENİ

Foça’da 19 Eylül Gaziler Günü dolayısı ile tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanındaki çelenk sunma törenine; Foça Kaymakamı Ali Çetin, Garnizon Komutanı ve Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Vedat Çolak, İlçede ikamet eden Gaziler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Foça’da görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile vatandaşlar katıldı.

Atatürk Anıtı’na, Foça Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri ve Gaziler adına (Gazi) Emekli Tümamiral Tayfun Uraz tarafından çelenk sunuldu.

Minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; ‘‘1921 yılında Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı verilen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, vefat eden gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Tüm gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.’’dedi.

Şehitlik ve Gazilik, Rütbelerin En Yücesidir

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra törende günün anlam ve önemine ile ilgili konuşma yapan Deniz Yüzbaşı Mehmet Akif Karakaya; 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin milletimiz adına en güzel vefa duygusunu göstererek Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Atatürk’e Gazi unvanını verdiğini ve bu olayın Cumhuriyetin kurulmasından beri Gaziliği en yüksek seviyede temsil ettiği için 19 Eylül’ün Gaziler Günü olarak kutlandığını söyledi. Yüzbaşı Karakaya; “Yüce Türk Milleti’nin şanlı tarihi bizlere gurur veren, her zaman övüneceğimiz eşsiz destanlar ve zaferlerle doludur.  Bugünün güçlü ve saygın Türkiye’sinin temelinde işte bu şanlı mücadele sonrasında kazanılan zaferler yatmaktadır. Şehitlik ve gazilik sadece manevi açıdan değil askerlik açısından da rütbelerin en şereflisi ve en yücesidir. Analarımız çocuklarını şehitlik ve gazilik ninnileri ile büyütürler.  “Haydi oğlum git ya gazi ol ya şehit” diyerek askere uğurlarlar. Vatan için feda ederler. Tüm gazilerimize ebediyen minnet ve şükran borçluyuz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te “Vatan ve Millet İçin her şeyini feda eden harp malulü ve gaziler canlı birer abidedir” sözleriyle gazilerimize olan minnet duygusunu ifade etmiştir. Nasıl ki ulusal bağımsızlığımızı ve özgürlüklerimizi Kurtuluş Savaşı’na katılarak şehit ve gazi olan atalarımıza borçluysak, bugünkü ulus ve ülke bütünlüğümüzü başta terörizm olmak üzere her türlü iç ve dış tehdide karşı savaşan, bu uğurda şehit ve gazi olanlara borçluyuz.  Kendilerine bu vesileyle minnet ve şükran duygularımızı ifade ediyoruz. Karada, havada ve Mavi Vatan’da milli harp alaka ve menfaatlerimizin korunması maksadıyla fedakârca ve kahramanca görev yapan silah arkadaşlarımıza ve emniyet güçlerimize başarı dileklerimizi iletiyoruz. Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden gazilerimizi minnet ve şükranla anarken hayattaki gazilerimize sağlık ve mutluluklar diliyor, saygı, sevgi ve şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.